ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

14 Οκτωβρίου 2013

«Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους απολυμένους της Κόκα Κόλα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους απολυμένους της Κόκα Κόλα»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννης Αμανατίδης, Ευαγγγελία Πασχαλίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ( αρ. πρωτ. ερωτήσεων 2556/10-10-13) σχετικά με τις 33 απολύσεις των εργαζομένων στο τμήμα διανομών στην Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης.
Στο κείμενο της επερώτησής τους οι βουλευτές, σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι η Κόκα Κόλα «προσπαθεί να απαλλαγεί» από τη συλλογική σύμβαση που υπογράφει το κλαδικό σωματείο, «μειώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το εργατικό κόστος και μεταφέροντας το κόστος που απαιτεί η συντήρηση δικού της δικτύου διανομής στους ίδιους τους εργαζόμενους. Με την πρακτική αυτή επιχειρείται η απαλλαγή της επιχείρησης από τις συμβάσεις που αφορούν εξαρτημένη σχέση εργασίας και τη μετατροπή τους σε συμβάσεις άλλης μορφής (παροχής έργου ή υπηρεσιών), ώστε να αποφύγει η εργοδοσία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία».
Στην επερώτησή τους  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η επιλογή των προς απόλυση εργαζομένων φαίνεται να πραγματοποιείται με κριτήριο της ένταξή τους ή μη στην κλαδική και επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ηθικής και δικαίου, πράγμα που καθιστά και τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές».
Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να ενημερωθούν για τα μέτρα που θα λάβει για «να μην πραγματοποιηθεί ούτε μια απόλυση και να διασφαλιστούν άμεσα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών» και επίσης και για τα ανάλογα μέτρα «προκειμένου να τηρηθεί ο ν. 1264/82 και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις του που αφορούν την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τους τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης «η Coca Cola παρά τα υπερκέρδη που εμφανίζει – μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη κερδοφορία κατά το τελευταίο έτος – ακολουθεί την πρακτική μεγάλης μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου να αξιοποιεί τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους που θέσπισαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, τις φτηνές και εύκολες απολύσεις και το άλλοθι της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα σε γειτονικές χώρες με φθηνότερα μεροκάματα εκμεταλλευόμενη, όμως την ελληνική αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου