ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

03 Μαΐου 2012

ΑΝΑΧΩΡΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΑΠΕΡΓΙΑ στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ


Πέμπτη  3 Μαΐου  2012


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

   Σταχυολογούμε από το περιοδικό CIAO – πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο «υβριδικό» λεγόμενο μέσο μεγάλης κυκλοφορίας – τα εξής αποσπάσματα για την οικογένειας Δαυίδ, ιδιοκτήτριας του πλειοψηφικού πακέτου της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον.
   Το παρακάτω απόσπασμα από δημοσίευμα του περιοδικού (18 Απρίλιου 2012) είναι ενδεικτικό για την κατάσταση στην Κόκα Κόλα και για τις επιπτώσεις της απεργίας:
«… το καλοκαίρι του 2010 ο Γιώργος Δαυίδ, εξοργισμένος, απειλούσε ότι θα πάρει την εταιρεία και θα φύγει από την Ελλάδα αν δε μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και ειδικά η έκτακτη εισφορά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικράτησε αναστάτωση. Μέχρι τώρα ο Γιώργος Δαυίδ δεν πραγματοποίησε την απειλή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την έβαλε για πάντα στο συρτάρι. Από τι θα εξαρτηθεί, όμως, η απόφασή του; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι από το περασμένο φθινόπωρο ο υπό συνταξιοδότηση διευθύνων σύμβουλος της 3 Ε, ο Κύπριος Δώρος Κωνσταντίνος, είχε πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στα οποία είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια του αφεντικού της Κόκα Κόλα 3 Ε, ζητώντας να μην ισχύσει για το 2010 η έκτακτη εισφορά. Οι πληροφορίες λένε ότι μια από τις επαφές ήταν με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, αλλά τελικά καμία από τις συναντήσεις δεν έφερε αποτέλεσμα. Πέρα από το «ναυάγιο» των επαφών του κ. Κωνσταντίνου με την κυβέρνηση, ένας επίσης σοβαρός λόγος που ωθεί τον Γιώργο Δαυίδ στον να πραγματοποιήσει την απειλή του για αλλαγή έδρας της Κόκα Κόλα 3 Ε είναι οι πιέσεις από τους μετόχους, που τελευταία έχουν γίνει ασφυκτικές. Κύκλοι της εταιρίας έλεγαν ότι «δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη διαρκή πίεση των μετόχων μας, μια πίεση που έχει να κάνει με τις απώλειες που προκύπτουν από τη διπλή φορολόγησή μας». Η Ζυρίχη της Ελβετίας ή οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο είναι οι πιθανές νέες έδρες της Κόκα Κόλα 3 Ε. Και στις δύο χώρες το δέλεαρ της χαμηλής φορολογίας είναι μεγάλο, γι΄ αυτό και έχουν μεταφερθεί εκεί εκατοντάδες πολυεθνικής επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Στην Ελβετία σε κάποια καντόνια η φορολογία είναι μόλις 13%, ενώ το Βέλγιο έχει χαμηλή φορολογία και ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, με φορολόγηση των χρηματοοικονομικών τους εσόδων μέσω της φορολόγησης ενός μικρού ποσοστού επί των εξόδων λειτουργίας τους».
   Το ακόλουθο απόσπασμα από την αναφορά του περιοδικού έχει μεγάλη σημασία και σχετίζεται με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Κόκα Κόλα:    «Το μόνο, πάντως, που φαίνεται να μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του Γιώργου Δαυίδ είναι το περίφημο «τι θα πει ο κόσμος», κοινώς η κοινωνική κατακραυγή που μπορεί να προκύψει από την αποχώρηση της 3 Ε από την Ελλάδα και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση που η Κόκα Κόλα φύγει από την Ελλάδα, τότε θα μείνουν άνεργοι περίπου 2.500 εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή δουλεύουν στα εργοστάσια της εταιρίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της εταιρίας στην περίπτωση που φύγει από την Ελλάδα. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί – σε μικρή βέβαια κλίμακα – στην περιοχή της Αχαΐας, μετά την απόλυση 35 εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις της Κόκα Κόλα μειώθηκαν κατά 4% για ένα διάστημα περίπου δύο μηνών. Η περίπτωση όμως ενός γενικευμένου μποϊκοτάζ που μπορεί να οργανωθεί ακόμη και από τη ΓΣΕΕ είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Δαυίδ».
   Και επειδή παραθέσαμε από το CIAO, δεν είναι δυνατόν να μην παραθέσουμε και κάποια στοιχεία «κοινωνικής συζήτησης», κοινώς κοσμικού κουτσομπολιού: «Ας μη ξεχνάμε πως ο 72χρονος επιχειρηματίας [σ.σ. Γιώργος Δαυίδ] εξακολουθεί να είναι ένας από τους διασημότερους «άγνωστους» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, επιλέγοντας σταθερά να μην προκαλεί τα φλας των παπαράτσι και τα φώτα της δημοσιότητας. Κινούμενος πάντοτε με μεγάλη σωματοφυλακή σπάνια φωτογραφίζεται, ενώ και οι κοσμικές εμφανίσεις του κάθε άλλο παρά θυμίζουν αυτές του γιού του Αναστάση. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που ο ίδιος έχει δώσει τη σκυτάλη διαδοχής στο γιό του Χάρη, που είναι πιο «προσγειωμένη» προσωπικότητα. Όσο για τον Αναστάση, αυτός εξακολουθεί να συχνάζει στα μπουζούκια, να έχει ως μόνιμη παρέα στις νυχτερινές εξορμήσεις και τις κρουαζιέρες με το σκάφος του τον Γιάννη και την Πηνελόπη Μαυρή, να κάνει κολλητή παρέα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη [σ.σ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα] και γενικώς να μην τον νοιάζει καθόλου τι θα πουν και τι θα γράψουν για αυτόν τα έντυπα. Όσο για τους καυγάδες με τον πατέρα του, κι αυτοί ακόμη φαίνεται να μην τον επηρεάζουν ιδιαίτερα, αφού έτσι κι αλλιώς ο κύβος της διαδοχής στις επιχειρήσεις έχει ριφθεί και ο ίδιος, σαν δευτερότοκος, μπορεί να διασκεδάσει ανενόχλητος το γεγονός ότι έχει όλα τα προνόμια, αλλά ελάχιστες από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το οικογενειακό όνομα και την αντίστοιχη περιουσία».
   Αυτά το CIAO…

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
ΑΝΑΧΩΡΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

   Υπογράφονται οι συλλογικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις των Εμφιαλωμένων Ποτών της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, χθες υπόγραψαν και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου