ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

03 Μαρτίου 2012

ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ


ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

31η ημέρα απεργιακής κινητοποίησης

ΣΤΕΓΝΩΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ
ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ
ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ

Κωμικοτραγικές συναλλαγές στην Θεσσαλονίκη με απώλεια εσόδων για το δημόσιο

   Η αγορά  αναψυκτικών στην Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή αναστάτωση και ρευστότητα. Σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, παρά την προσπάθεια συνεχούς τροφοδοσίας με βουλγάρικη κοκακόλα η έλλειψη των προϊόντων της Κόκα Κόλα 3Ε είναι ορατή.
   Η απεργία στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα 3 Ε Θεσσαλονίκης έχει επιφέρει σοβαρά πλήγματα στη διάθεση των προϊόντων της πολυεθνικής, δημιουργεί ελλείψεις και τεράστια κενά στην αγορά. Στην Θεσσαλονίκη ο απεργοσπαστικός μηχανισμός προσπαθεί να τροφοδοτήσει κεντρικά σημεία πώλησης για να μη φαίνεται στο καταναλωτικό κοινό η απουσία του προϊόντος στην αγορά. Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η διακίνηση των προϊόντων της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον γίνεται με μεγάλη δυσχέρεια. Οι απεργοί μπορούν και ελέγχουν τα κομβικά σημεία των δικτύων διανομής και η πολυεθνική ενώ παράγει συνεχώς στην Βουλγαρία, την Ιταλία και στο εργοστάσιο της στο Σχηματάριεδώ βρίσκεται το μόνο εργοστάσιο όπου δεν υπάρχει εργατικό συνδικαλιστικό σωματείο και λειτουργεί εξ αντικειμένου απεργοσπαστικά σε κάθε κίνηση που κάνουν οι εργαζόμενοι σε άλλες περιοχές της χώρας-, δε μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της, εφόσον απεργούν και τα τμήματα πωλήσεων και διανομών του εργοστασίου της Κόκα Κόλα της Θεσσαλονίκης.
   Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον, ο οποίος αποτελείται κυρίως από ιδιοκτήτες δημοσίας χρήσεως οχημάτων, αγνοεί τα στοιχειώδη του επαγγέλματος, δρα περιστασιακά και αντιεπαγγελματικά και βρίσκεται υπό τη διαρκή επιτήρηση των απεργιακών επιτροπών των εργαζομένων στην Κόκα Κόλα 3 Ε. Συγχρόνως έχουν διαμορφωθεί πολλοί μικρότεροι σχηματισμοί απεργοσπασίας από μικρότερης εμβέλειας διακινητές, οι οποίοι άρπαξαν την ευκαιρία της απεργίας για να κερδίσουν εύκολα και πολλά χρήματα. Οι διακινούμενες ποσότητες κοκακόλας είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες. Οι συναλλαγές τις περισσότερες φορές δεν είναι νομότυπες, εφόσον στις διαρκείς ανταλλαγές προϊόντων με προϊόντα – στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών οι συναλλαγές αυτές ονομάζονται «τράμπες»- δε γίνονται με παραστατικά και το δημόσιο ταμείο χάνει τεράστια κέρδη. Οι «τράμπες» παρατηρούνται σε μεγαλύτερη και σε μικρότερη κλίμακα του εμπορίου των αναψυκτικών και των άλλων ποτών.
   Το δίκτυο πληροφόρησης των απεργών έχει εντοπίσει περιπτώσεις περιπτέρων, τα οποία λειτουργούν σε μικροκλίμακα ως κέντρα για τράμπες και παράτυπες συναλλαγές με προϊόντα της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον. Οι μικροέμποροι αποδεικνύονται ιδιαίτερα εφευρετικοί για να αποφεύγουν – ή νομίζουν ότι αποφεύγουν την παρακολούθηση των απεργιακών φρουρών- τις δυσκολίες της παράνομης ανταλλαγής και διανομής προϊόντων. Γράψαμε τις προηγούμενες ημέρες, ότι κάποιοι έμποροι εξ αιτίας της έλλειψης προϊόντων στην αγορά, «σπάνε» εξάδες από προσφορές και τις μεταπωλούν σε άλλα μικρότερα σημεία πώλησης χωρίς φυσικά να κάνουν την έκπτωση που συνόδευε την προσφορά.
   Η συναλλαγή είναι προφανώς παράνομη, αλλά οι απεργοί κάνουν τα στραβά μάτια και αποφεύγουν να προσφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, διότι το παρεμπόριο αυτού του είδους δεν επηρεάζει σημαντικά τον αγώνα τους. Ίσως και να τους ευνοεί. [Βλ. παρακάτω]
   Όπως ανέφερε χαριτολογώντας στέλεχος απεργιακής φρουράς, ένας περιπτεράς σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης έχει μετατρέψει το περίπτερό του σε κέντρο μικροδιανομής σε όλη τη γειτονιά. Κρύβει μάλιστα τα προϊόντα της Κόκα Κόλα στο ψυγείο των παγωτών, το οποίο αυτή την περίοδο είναι κενό και ανήκει φυσικά σε άλλη εταιρία και όχι στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον. Ο τροφοδότης του, ένας μικροπρατηριούχος, μεταφέρει μικρές ποσότητες «εμπορευμάτων» μετά το ωράριο των καταστημάτων, μέσα σε πλαστικές σακούλες με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του. Πρόκειται για προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε, χωρίς παραστατικά, τα οποία μεταφέρει με χίλιες δυο προφυλάξεις για να μην υποπέσει στην αντίληψη του δικτύου πληροφόρησης των απεργών. Τα προϊόντα τοποθετούνται στα ράφια του ψυγείου της Κόκα Κόλα Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης Α.Ε. και άλλα αποθηκεύονται στο ψυγείο των παγωτών. Την άλλη μέρα εμφανίζεται στο περίπτερο η μητέρα του νεαρού περιπτερά, αυτός αφήνει το πόστο του, παίρνει διάφορες σακούλες του σούπερ μάρκετ, τοποθετεί τις μικροπαραγγελίες και μεταφέρει με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, ένα μαύρο πεζό,  τα ελάχιστα προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε κάνοντας το delivery boy σε διάφορα μικρά μαγαζάκια μέσα στα στενά στην ανατολική περιοχή του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης. Ο μικροπρατηριούχος δεν εμφανίζεται κάθε μέρα, διότι έχει δύο τρία ακόμη σημεία να τροφοδοτήσει για το ευκαιριακό νυχτοκάματο της αρπαχτής.
   Παρόμοια είναι και η περίπτωση μιας μικρής κάβας στην Νεάπολη, η οποία τροφοδοτεί με προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε μικρά μαγαζάκια στις πάνω περιοχές της πρώτης κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, σε σημεία όπου κατοικούν οι φοιτητές και είναι σχετικά υψηλή η ζήτηση της κοκακόλας.
   Τα μέλη των απεργιακών επιτροπών δεν παρεμβαίνουν και η ανεκτική τους στάση  μάλλον δεν οφείλεται στην κατανόηση του προβλήματος των φτωχοδιάβολων μικρεμπόρων, αλλά διότι το παρεμπόριο αυτού του τύπου βοηθάει εμμέσως και τον αγώνα τους. Από τη μία φθάνουν κάποια προϊόντα της Κόκα Κόλα σε μικρά σημεία πώλησης, αλλά ταυτοχρόνως εισδύουν μαζί με τις κοκακόλες και προϊόντα άλλων μικρότερων ανταγωνιστικών εταιριών.
   Οι μικρέμποροι δεν είναι αφελείς, γνωρίζουν ότι ποτέ δε θα ευνοηθούν από την Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον για να μπουν στην αγορά, έτσι τώρα μαζί με τα ελάχιστα τενεκεδάκια ή φιάλες κοκακόλας και Fanta προωθούν διάφορες άλλες άγνωστες στο ευρύ καταναλωτικό κοινό ελληνικές μάρκες με τις οποίες συναλλάσσονταν και πριν την απεργία. Τώρα είναι η δική τους στιγμή να χρησιμοποιήσουν τα υπολείμματα της κοκακόλας στην αγορά ως δέλεαρ για να προωθήσουν άλλες μάρκες προϊόντων. Έτσι αυτοί κερδίζουν κάποια χρήματα και οι απεργοί τρίβουν τα χέρια τους διότι η Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον χάνει κέρδη και  μερίδιο στην αγορά.  
   Αλλά ούτε και η Κόκα Κόλα Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης φαίνεται να ανησυχεί από τούτη την εκτροπή  με την παρεμπορία του προϊόντος της. Εκείνοι που σίγουρα θα έπρεπε να ανησυχούν, δεν ανησυχούν. Οι υπηρεσίες του κράτους αδυνατούν να παρέμβουν – αυτοί δε δουλεύουν την ημέρα θα βγούνε έξω να δουλέψουν τη νύχτα;- και χάνονται μερικές χιλιάδες ευρώ από φόρους.

ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

   Η διεύθυνση της Κόκα Κόλα HBC τούτη την περίοδο έχει άλλες σκοτούρες. Σε κάθε άτυπη επαφή των στελεχών της με τους εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων στην Κόκα Κόλα 3 Ε Θεσσαλονίκης διαφαίνεται η αγωνία τους να κλείσει η υπόθεση.
   Μπορεί ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της Κόκα Κόλα Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης Βασίλης Λώλας να δηλώνει με καθυστέρηση αρκετών εικοσιτετραώρων διάφορα τελεσίδικα, αλλά μάλλον είναι ο τελευταίος ο οποίος πληροφορείται για την πολιτική της εταιρίας και τις πραγματικές προθέσεις των ανώτερων στελεχών της.
   Το άγχος στα διευθυντικά γραφεία της Κόκα Κόλα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα εφόσον οι απεργοί συνεχίζουν να μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Είναι προφανές και για τον πιο αδαή για τα ζητήματα του χώρου των εμφιαλωμένων ποτών, ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ των απεργών.
   Σε λίγο εισερχόμαστε στην περίοδο της κατανάλωσης των χυμών, αναψυκτικών και του νερού και η αγορά της Βόρειας Ελλάδας στερεύει από προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε. «Άντε, τελειώστε το» ήταν η αγχώδης φράση του διευθυντή του εργοστασίου της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης Γιώργου Βράνη, προς στέλεχος του Σωματείου των Εργαζομένων στο εργοστάσιο της 3 Ε Θεσσαλονίκης, για να εισπράξει την απάντηση «έχουμε ακόμη καιρό μπροστά μας»! Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος , το οποίο στη γενική συνέλευση του Σωματείου, λίγες μέρες νωρίτερα, υποσχέθηκε εκ μέρους των εργαζομένων στα στελέχη της Κόκα Κόλα 3 Ε, «καλύτερες μέρες και ακόμη καλύτερες νύχτες»! Και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα είχε απόλυτο δίκιο, εφόσον ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον δρα μέσα στο σκότος της νύκτας. (Και εδώ δεν λείπουν τα κωμικοτραγικά γεγονότα. Γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων τροφοδοτείται τις πρώτες πρωινές ώρες από απεργοσπάστες σποραδικά με προϊόντα της Κόκα Κόλα 3 Ε . Τροφοδοτείται είναι μια κουβέντα: οι απεργοσπάστες αφήνουν τις παραγγελίες στην άκρη του δρόμου για να τις περιμαζέψουν οι υπάλληλοι του ταχυφαγείου το πρωί όταν θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Έως εκείνη τη στιγμή τα  υποτιθέμενα παραστατικά και τα προϊόντα είναι αφημένα στο έλεος του Θεού. Εάν το πάρουν είδηση τίποτε κακομοίρηδες θα γίνει και με τα προϊόντα της Κόκα Κόλα… της πατάτας η διανομή!)
   Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οργιάζουν οι φήμες στην αγορά για την ποιότητα της κοκακόλας από την Βουλγαρία. Σημειωτέον ότι και στο παρελθόν η Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον έκανε περιορισμένες εισαγωγές κοκακόλας από την Βουλγαρία σε διάφορες συσκευασίες, αλλά η αρνητική αντίδραση στην ποιότητά τους από το καταναλωτικό κοινό, οδήγηση τη διεύθυνση της πολυεθνικής να εγκαταλείψει το εγχείρημα. Τώρα επανέρχεται, αλλά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πάλι τα ίδια προβλήματα με τις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.
   Οι φήμες που κυκλοφορούν υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορά στη σύσταση του ελληνικού ύδατος – η Κόκα Κόλα στην Πάτρα έχει δική της γεώτρηση, αντλεί νερό από το ίδιο υπόγειο ρεύμα με εκείνο του Αιγίου, όπου εμφιαλώνει το νερό ΑΥΡΑ, αλλά και η περιοχή της Θέρμης βρίσκεται στην κοιλάδα του Ανθεμούντα γνωστή για τα νερά της (Σουρωτή)- σε σχέση με εκείνο της Βουλγαρίας από το οποίο παρασκευάζεται η βουλγάρικη κοκακόλα.
   Πέρα, ωστόσο, από πληροφορίες είναι γεγονός ότι σε πολλά σούπερ μάρκετ η βουλγάρικη κοκακόλα παραμένει για μέρες απούλητη. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό είναι εκδήλωση συμπαράστασης του καταναλωτικού κοινού προς τους απεργούς ή πρόκειται για αντίδραση στη γεύση και την ποιότητα της βουλγάρικης κοκακόλας.
   Πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις στη διεύθυνση γνωστής αλυσίδας πολυκαταστημάτων να αποσύρει από τα ράφια της την βουλγάρικη κοκακόλα διότι δεν την προτιμά το καταναλωτικό κοινό.
   Είναι γνωστό και από άλλα παρεμφερή προϊόντα, π.χ. στις μπίρες, ότι αυτές που παρασκευάζονται στην Ελλάδα είναι καλύτερης ποιότητας από εκείνες οι οποίες παρασκευάζονται σε χώρες του εξωτερικού και αυτό λόγω της καλής ποιότητας του ελληνικού νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προϊόντα της HeinekenAmstel στην Ελλάδα, τα οποία υπερέχουν των αντίστοιχων ξένων.
   Στο θέμα της ποιότητας των προϊόντων οι απεργοί και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις κράτησαν χαμηλούς τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι στην  πρόσφατη περίπτωση της παρέμβασης του ΕΦΕΤ στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον της Κρήτης δεν έγινε καμία νύξη και δεν το χρησιμοποίησαν οι απεργοί για να στηρίξουν τον αγώνα τους. Απέφυγαν να εμπλακούν σε κάθε προσπάθεια δυσφήμισης του προϊόντος. Αυτό φαίνεται πως κάνουν και τώρα, παρά το γεγονός ότι δίνουν αυτή την περίοδο έναν πολύ σκληρό αγώνα, ο οποίος θα επέτρεπε και κτυπήματα κάτω από τη μέση. Το γεγονός εκτός από αγωνιστική αυτοπεποίθηση δείχνει και τεράστια πείρα των συνδικαλιστικών οργάνων τους  και  πολιτική ωριμότητα των στελεχών της.

   Είναι ολοφάνερο ότι η Κόκα Κόλα 3 Ε έχει μπλέξει για τα καλά και βλέπει την παντοδυναμία της καθημερινά να υποχωρεί.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου