ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

27 Ιουνίου 2014



ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ




Κόκα- Κόλα πάει... και με απολύσεις!

* Περιοδεία με πούλμαν και... μποϊκοτάζ





 Του Δημήτρη Βάλλα
Εντυπωσιακή εμφάνιση έκαναν χθες στη Λάρισα οι απολυμένοι των εργοστασίων της Κόκα-Κόλα στην Ελλάδα που ξεκίνησαν περιοδεία με πούλμαν ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τα τεκταινόμενα στον εργασιακό τους χώρο και ζητώντας παράλληλα υπογραφές στήριξης του αγώνα τους, αλλά και μποϊκοτάρισμα όλων των προϊόντων μέχρι την επαναλειτουργία των εργοστασίων στη χώρα μας.
Το πούλμαν με τους απολυμένους εργαζόμενους έφθασε γύρω στις 11 το πρωί στην πλατεία Λαού, όπου και πάρκαρε απέναντι από το Δημοτικό Ωδείο.
Στην πλατεία οι απολυμένοι που όλοι τους φορούσαν μπλουζάκια με διάφορα συνθήματα, δημιούργησαν ένα πρόχειρο... περίπτερο στήνοντας «τραπεζάκια έξω» και μοιράζοντας φέιγ -βολάν με τα αιτήματά τους, αλλά και συλλέγοντας υπογραφές από τους περαστικούς για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της επιχείρησης.
Η ιστορία των εργοστασίων της Κόκα- Κόλα ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν ελήφθη η απόφαση για τη μεταφορά τους στη Βουλγαρία, όπου εκεί πλέον παρασκευάζονται και εισάγονται στην Ελλάδα τα προϊόντα «κόκα-κόλα», «αμίτα», «φάντα» και το εμφιαλωμένο νερό αύρα.
Στον ελληνικό χώρο, όπως μας επισήμαναν οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί έκλισαν εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Κρήτη, Ρόδο, Αθήνα και Πάτρα και όσες εγκαταστάσεις απέμειναν, λειτουργούν κυρίως ως χώροι αποθήκευσης προϊόντων.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν περίπου 460 εργαζόμενοι να πεταχτούν κυριολεκτικά στους δρόμους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόμοιο αγώνα είχαν ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση στην Ισπανία που τελικά δικαιώθηκαν και αποφασίστηκε η επαναπρόσληψή τους.
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (Π.Ο.Ε.Ε.Π.) χαιρετίζει τη νίκη των απολυμένων-απεργών των εργοστασίων της πολυεθνικής Coca Cola στην Ισπανία και την επιστροφή τους στις δουλειές τους.
Το γεγονός χαιρετίζει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (Π.Ο.Ε.Ε.Π.) που σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η θετική έκβαση του αγώνα των Ισπανών συναδέλφων που στηρίχθηκε στο μποϊκοτάζ των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας ανοίγει το δρόμο για την κάμψη της αδιαλλαξίας των στελεχών της ίδιας εταιρείας στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες, οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοί της αντιμετωπίζονται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας.
Ο δρόμος για τη δικαίωση των συναδέλφων μας είναι μονόδρομος και οι σχεδιαστές της πολιτικής των απολύσεων της Coca Cola και τα διευθυντικά στελέχη που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν το απεχθές έργο του κλεισίματος του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το αίτημα της κοινωνίας να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Το μήνυμα από την Ισπανία είναι σαφές και αποδεικνύεται και από τη μαζική συμμετοχή στο μποϊκοτάζ από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, ότι οι καταναλωτές αρνούνται να λειτουργήσουν ως παθητικοί καταναλωτές προϊόντων εταιρειών που συμπεριφέρονται στις τοπικές κοινωνίες σαν να είναι αποικίες κατανάλωσης, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξή τους.
Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους απεργούς της Coca Cola Τρία Έψιλον, που κάνουν περήφανους όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας και δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε δίπλα τους μέχρι την τελική τους δικαίωση...»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου