ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

29 Φεβρουαρίου 2012

28η ημέρα απεργιακού αγώνα


Συνεχίζεται ο αγώνας στην Κόκα Κόλα
Τετάρτη 29  Φεβρουαρίου 2012
28η ημέρα απεργιακού αγώνα στην Κόκα Κόλα

Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΛΕΕΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΨΕΜΜΑΤΑ
Ανακοίνωση του Σωματείου προς τους Εργαζόμενους
(29-02-2012)
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
   Δε φανταστήκαμε ότι μας έμελλε να ζήσουμε τέτοιες στιγμές στον Όμιλο που εργαζόμαστε. Εντελώς ξαφνικά να μετατραπούν σαράντα χρόνια συνεχούς κερδοφορίας και ανόδου στην αγορά σε «επιτακτική ανάγκη» μείωσης του κόστους εργασίας, η οποία μεταφράζεται σε κυνικό ξήλωμα των εργοστασίων Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
   Όπως ήταν φυσικό και επόμενο τα Συνδικάτα του χώρου μας αντέδρασαν το καθένα το δικό του τρόπο Αξιώνοντας από τη Διεύθυνση να σταματήσει αυτή η υποτίμηση-υποβάθμισή του εργατικού μας δυναμικού. Ιδιαίτερα στο εργοστάσιο της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκης), επειδή η εταιρία βρήκε δίπλα στην Βουλγαρία φτηνότερα χέρια και υπηρεσίες από την Ελλάδα θέλει να μεταφέρει το εργοστάσιο εκεί. Η πολυεθνική Κόκα Κόλα ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ και για μια ακόμη φορά λέει ψέματα για να παραπλανήσει τους συμπολίτες μας, στέλνοντας εμάς τους Έλληνες στην Ανεργία
Αυτό το βρίσκουμε ΑΔΙΚΟ. Είναι ΑΔΙΚΟ.
   Γι΄ αυτό, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, απεργούμε και αντιστεκόμαστε πάνω από ένα μήνα και συνεχίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε όσο κι αν χρειαστεί για την οικογένεια μας και για το ψωμί μας. ΣυζητάμεΨηφίσαμε Αποφασίσαμε να μην παραδώσουμε αμαχητί τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους της πολυεθνικής.

   Τώρα είναι ώρα ευθύνης, τώρα είναι ώρα συνείδησης και ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, τώρα είναι η ώρα που ο καθένας μας καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Τώρα είναι μια στιγμή ιστορικής σημασίας. Συνάδελφε και συναδέλφισσα είναι η ώρα της ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.

   Εκτιμούμε κάθε βοήθεια και συμπαράσταση από τα Συνδικάτα και από τον κάθε εργαζόμενο συνάδελφό μας τούτες τις πραγματικά δύσκολες και σκληρές ημέρες που βιώνουμε πρωτόγνωρα πράγματα, απύθμενο θράσος, απέραντη υποκρισία και ακατάσχετη απληστία από την εργοδοσία.
   Γι΄ αυτό κάθε μορφή αλληλεγγύης είναι για μας πολύ σημαντική και ιδιαιτέρως όταν έρχεται από τους συναδέλφους μας στον όμιλο της 3 Ε.
Σφραγίδα του Σωματείου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ  ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

   Και νέα συνάντηση της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων με στελέχη της εταιρίας μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Σημειωτέον ότι χθες το μεσημέρι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση από τα κεντρικά της Αθήνας του κλεισίματος του εργοστασίου, συναντήθηκαν οι δύο πλευρές και ανακοινώθηκε επίσημα στους εργαζόμενους η απόφαση της πολυεθνικής να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη.

Η Κόκα Κόλα ανακοίνωσε το κλείσιμο των εργοστασίων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η ανακοίνωση της εταιρίας

28.02.2012
Αγαπητοί συνάδελφοι,
   Η διοίκηση της Coca Cola Τρία Έψιλον, μετά από επαναξιολόγηση των δραστηριοτήτων μας και των συνθηκών της αγοράς, όπως έχουν διαμορφωθεί, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της λειτουργικής της δομής.
   Συγκεκριμένα πρόκειται να μεταφερθεί ο όγκος της παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στις αντίστοιχες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου. Οι εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης και Πάτρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλα υποστηρικτικά τμήματα.
   Η Εταιρεία θα λάβει όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, όλα τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους 30 συναδέλφους που επηρεάζονται. Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των αλλαγών αυτών ξεκινούν άμεσα.
   Η λειτουργική αναδιάρθρωση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατά συνέπεια της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων της εταιρείας κατά τα τελευταία τρία έτη.      Συγκεκριμένα οι πωλήσεις μας έχουν μειωθεί κατά 23% από το 2009, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής κατά 20%. Η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ο ΦΠΑ στα προϊόντα μας αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης μέσα σε ενάμιση χρόνο ενώ τα σημεία πώλησης στα οποία απευθυνόμαστε διαρκώς συρρικνώνονται.
   Η νέα λειτουργική δομή θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας και βελτίωση αποδοτικότητας μας στην ελληνική αγορά, η οποία απαιτεί σαφώς μειωμένα λειτουργικά κόστη.
   Η εταιρεία μας θα συνεχίσει την πορεία της στην ελληνική αγορά με σκοπό να προσθέτει διαρκώς αξία στους καταναλωτές εργαζόμενους, πελάτες και προμηθευτές της και γενικότερα να συμβάλλει ουσιαστικά και με συνέπεια στην ελληνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.
   Εκτιμούμε ιδιαίτερα την κατανόηση σας και την υποστήριξη σας καθώς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες.
   Η Εταιρεία έχει ορίσει σε λειτουργία ένα αριθμό φαξ και μια ηλεκτρονική διεύθυνση προκειμένου να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας.
FAX: 2106381906
Σημείωση: Το κείμενο υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδας Zoran Bogdanovich.

Η επιστολή προς τους εργαζόμενους

   Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Ελλάδος της πολυεθνικής εταιρίας έστειλε με δικαστικό επιμελητή και με ημερομηνία 29-02-2012 την εξής επιστολή προς τους απεργούς εργαζόμενους της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης:
Προς: Το προσωπικό της παραγωγής
   Στα πλαίσια της εθελουσίας εξόδου με καταβολή αποζημιώσεως διπλασίας της νομίμου, που αφορά ορισμένα πρόσωπα όπως εσείς, των οποίων η θέση καταργείται, σας καλούμε να γνωρίσετε στη Διεύθυνση Προσωπικού του Εργοστασίου το αργότερο μέχρι τις 6/03/2012 και 14:30 μ.μ. ότι δέχεσθε, για να προβούμε στην σχετική καταγγελία της συμβάσεως και με υπογραφή σχετικής γενικής εξοφλητικής αποδείξεως.
Η αποδοχή του αιτήματος υπόκειται στην απόλυτη κρίση της εταιρείας.
Για την εταιρεία
Υπογραφή Βίκυ Μπουζούκη
**
   Η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας. Το Εργατικό Κέντρο με ανακοίνωσή του συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζομένων και καταγγέλλει το κλείσιμο του εργοστασίου από την πολυεθνική εταιρία.

ΤΟ ΕΚΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν την Κόκα Κόλα και θα το κάνουν
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Πρωτ. 1945                     Θεσσαλονίκη 29-02-2012
Θέμα: Το Ε.Κ.Θ. καταγγέλλει τις πρακτικές της επιχείρησης Coca Cola 3 E
   Εδώ και ένα μήνα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Coca Cola 3 E της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επειδή η επιχείρηση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον πλήρους ανασφάλειας και αβεβαιότητας αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της με τη μετεγκατάσταση της μονάδας στη Βουλγαρία.
   Θεωρούμε αδιανόητο, μια επιχείρηση με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας να επιλέγει τη μεταφορά της στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνά μεροκάματα.
   Καλούμε την επιχείρηση να αλλάξει τακτική. Δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη δική τους μάχη για τις θέσεις εργασίας τους και ενημερώνουμε πως οι πολίτες-καταναλωτές της χώρας έχουν μνήμη και κρίση. Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν την επιχείρηση και θα το κάνουν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ο  αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας στην οποία αναφέρει ότι «το ενδεχόμενο αποδυνάμωσής της επιχείρησης στην Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην ήδη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, ενώ θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρία. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα λουκέτα και η Βόρεια Ελλάδα άλλη υποβάθμιση. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους, είναι ζήτημα ανάπτυξης για την περιοχή».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
   Γνωρίζετε πολύ καλά το σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις συνεχιζόμενες απεργίες των εργαζομένων στην εταιρεία Coca Cola  Τρία Έψιλον, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και 22 ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές προσωπικού στη μονάδα της Νέας Ραιδεστού Θεσσαλονίκης και τη φημολογούμενη μεταφορά τμημάτων της εταιρείας στην Αθήνα και στη Βουλγαρία.
   Αντιλαμβανόμαστε ασφαλώς την κρισιμότητα της κατάστασης για την επιχειρηματική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, που ήδη πλήττεται από αλλεπάλληλα «λουκέτα» δυναμικών παραγωγικών μονάδων, επιτείνοντας την ύφεση και την υποβάθμιση της περιοχής. Οι 370 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται για την αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μετακόμισης του εργοστασίου στη Βουλγαρία, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
   Η παρουσία της Coca Cola Τρία Έψιλον στη Θεσσαλονίκη αποτελεί εδώ και δεκαετίες ισχυρό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά για όλη τη χώρα. Γι΄ αυτό, όπως είναι προφανές, το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην ήδη δοκιμαζόμενη βιομηχανία, ενώ θα εντείνει το κλίμα ανασφάλειας σε εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρεία.
   Κατόπιν τούτων και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, σας καλώ να παρέμβετε για την άμεση επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη σοβαρά όλες τις παραμέτρους. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα λουκέτα και η Βόρεια Ελλάδα  άλλη υποβάθμιση! Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους, είναι ζήτημα ανάπτυξης για την περιοχή.
Με εκτίμηση
Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
Διονύσης Χ. Ψωμιάδης

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
ΜΟΝΟ Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΤΟ ΔΙΕΨΕΥΔΕ

   Η εφημερίδα Άποψη που εκδίδεται στο δήμο Θέρμης στο φύλλο Φεβρουαρίου, μια βδομάδα πριν την ανακοίνωση της οριστικής διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Κόκα Κόλα δημοσίευσε το ακόλουθο κείμενο:

Η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
Κλείνει το εργοστάσιο της Coca Cola στη Θέρμη

   Δουλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον. Κάνουμε πράξη τα όνειρά μας, βάζουμε στόχους και τους πραγματοποιούμε. Το προϊόντα μας, το γεωγραφικό μας εύρος, το πάθος μας στην αγορά και το μακροπρόθεσμο όραμά μας, ενισχύουν τη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη.
   Το μήνυμα στο site της εταιρίας φαντάζει τραγικά ειρωνικό, αφού διαψεύδεται από την ίδια την απόφασή      της να κλείσει τη μονάδα παραγωγής στη Θέρμη και να εισάγει τα προϊόντα της από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο οι 380 εργαζόμενοι,  οι ο οποίοι, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες και αποκλεισμό του εργοστασίου αντιδρούν στα σχέδια της επιχείρησης. Ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Δημήτρης Δουμάνης δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου απαιτώντας να σταματήσει η μεταφορά τμημάτων του εργοστασίου στην Βουλγαρία, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί μας και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από την… «εθελούσια έξοδο». Είμαστε στους δρόμους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει συνεργασία διοίκησης και εργαζομένων».
   Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αποψιλωθεί κάποια τμήματα όπως: το λογιστήριο, το διαφημιστικό τμήμα, των παγίων, ο πιστωτικός έλεγχος κ.α.
   Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων, «όλα ξεκίνησαν τον Γενάρη, με τη μεταφορά 100 χιλιάδων κενών κιβωτίων σε αποθήκη που νοικιάστηκε στη Βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, συν τις πληροφορίες ότι θα έχουμε βαλκανικό προϊόν στην Ελλάδα. Ήδη προϊόντα καταφθάνουν σε αποθήκες της Αθήνας τα οποία παρασκευάζονται στην Ιταλία, κι επειδή οι ιδιοκτήτες των φορτηγών απεργούν στην Ιταλία, τα προϊόντα μεταφέρονται με νταλίκες.
   Να σημειωθεί ότι η εταιρία δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για μεταφορά της επιχείρησης στην Βουλγαρία, όμως αυτή είναι η αίσθηση των εργαζομένων από τις όλες κινήσεις, τη στιγμή μάλιστα που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τους λόγους που απεργούν. Η Άποψη επικοινώνησε με τη διοίκηση της εταιρίας στην Αθήνα, στέλνοντας συγκεκριμένα, ερωτήματα, όμως η υπεύθυνη υπάλληλος, επικαλούμενη συνεχείς συσκέψεις των αρμοδίων, δεν απάντησε. Για το θέμα πήρε θέση και το δημοτικό συμβούλιο της Θέρμης, εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα, με το οποίο, μεταξύ των άλλων, δηλώνει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους και καλεί τους υπεύθυνους της επιχείρησης να τιμήσουν το δικό της σύνθημα «Πρώτα ο άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου