ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Το ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ κρίθηκε νόμιμο με την υπαρ. 8839/2014 απο το Δικαστήριο της Αθήνας στο οποίο προσέφυγε η εταιρία 3Ε

24 Ιανουαρίου 2014

Η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας

«Το επιχειρηματικό σχέδιο της κάθε επιχείρησης δεν το καθορίζω εγώ...
...απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων της εταιρείας «Coca-Cola Τρία Έψιλον» στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο και τη μεταφορά των αλυσίδων παραγωγής της σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.






«Το επιχειρηματικό σχέδιο της κάθε επιχείρησης δεν το καθορίζω εγώ. Το υπουργείο Εργασίας, προσπάθησε να δώσει στην απασχόληση στη Θεσσαλονίκη μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εργοδοτική πλευρά υπήρξε άκαμπτη» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, για τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων της εταιρείας «Coca-Cola Τρία Έψιλον» στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο και τη μεταφορά των αλυσίδων παραγωγής της σε γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε πως η «Coca-Cola Τρία Έψιλον» έχει προβεί σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων ανά την Ελλάδα, και έχει μεταφέρει την παραγωγή του εργοστασίου τής Θεσσαλονίκης πέρα απ’ τα σύνορα της χώρας.

«Στα τέλη Σεπτεμβρίου, απέλυσε και τους τελευταίους εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Θέρμης, με σκοπό να κλείσει το τμήμα διανομής και να αναθέσει τη λειτουργία του, είτε σε εργολαβικές εταιρείες, είτε στους ίδιους τους εργαζόμενους ως ανεξάρτητους διανομείς. Σκοπός της ήταν να μειώσει με τον τρόπο αυτόν τα εργασιακά κόστη, και να απαλλαγεί από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει με το τοπικό κλαδικό συνδικάτο εμφιαλωμένων ποτών» εκτίμησε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε επίσης πως η εταιρεία «Coca-Cola Τρία Έψιλον», εκμεταλλεύεται τη μνημονιακή εργασιακή νομοθεσία- ενώ παραμένει κερδοφόρα ακόμα και εντός του 2013- και επισήμανε πως είναι και χορηγός του υπουργείου Παιδείας: «Υπάρχουν πολλά ειδικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας σε σχολεία, που εξωραΐζουν την εταιρεία- και αυτό είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο» τόνισε.

Απαντώντας, ο κ. Κεγκέρογλου απέρριψε τις αιτιάσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ για αδράνεια του υπουργείου, υπενθυμίζοντας τη συμφιλιωτική διαδικασία που δρομολογήθηκε από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του νόμου, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία εμφανίστηκε «άκαμπτη».

Τα δικαστήρια, ωστόσο, στα οποία προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, αναγνώρισαν πως η προβλεπόμενη από τον νόμο, διαδικασία διαβούλευσης, είχε όντως λάβει χώρα.

«Παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η επί της ουσίας συνεννόηση που έπρεπε να υπάρξει με τους ανθρώπους που παράγουν δεν υπήρξε, άσχετα απ' την τυπική εφαρμογή του νόμου» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας. Από κει και πέρα, «δεν υπάρχει πρόσφατος νόμος που να έχει επιτρέψει αυτά που κάνει η επιχείρηση» ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμιά εφημερίδα που να μην έχει διαφήμιση της συγκεκριμένης εταιρείας. Προφανώς και αξιοποιεί η εταιρεία μια δεσπόζουσα θέση στην αγορά- όμως της λείπει το στοιχείο εκείνο που να αποδίδει το κοινωνικό μέρισμα, στον τόπο που καταναλώνει τα προϊόντα της και που προσφέρει το εισόδημά της. Επιτέλους! Αυτό όμως, δεν είναι ζήτημα της μιας ή της άλλης παραγράφου κάποιου νόμου, αλλά ζήτημα της αντιμετώπισης μιας επιχείρησης από μια κοινωνία» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου